Boek

All things shining, reading the Western Classics to find meaning a secular age is een ambitieuze en verfrissende poging om zin te vinden in onze geseculariseerde wereld. De auteurs Hubert Dreyfus en Sean Dorronce Kelly nemen ons mee langs de grote literaire werken uit de Westerse geschiedenis. Van Homeros tot de Amerikaanse David Foster Wallace die in 2008 zijn leven beeindigde. Uit de werken die ze bespreken, gelukkig hebben de auteurs hun selectie klein gehouden, halen ze elementen om een eigen visie mee te maken. 

All things shining - 2011

Uit de werken van Homeros halen ze het idee van openheid voor de wereld. Het gaat daarbij om een ontvankelijkheid voor de heersende stemming. In onze tijd is onze blik veel meer gericht op ons binnenste, op onze eigen wil en verlangens. Wij hebben tegenwoordig ook veel respect voor iemand met een sterke eigen wil. In een cultuur waar juist meer respect is voor een ontvankelijke wil kunnen mensen als Helena - die haar man verlaat voor een onstuimig, erotisch avontuur met Paris omdat ze in de greep was van de god Eros - veel waardering krijgen.  

Uit de werken van Herman Melville, en dan met name Moby Dick, halen ze vooral bewijs voor de stelling dat een geloof in God, als ordening van iemands wereld, meer kwaad doet dan goed. Het verhaal van Ahab en de walvis wordt op meesterlijke wijze geduid als een verhaal over het niets (nihilisme) en de strijd daartegen. Verschillende manieren van strijd komen aan de hand van de personages bod.  

Dreyfus en Kelly komen uiteindelijk tot een manier van leven waarin de wil zich vaker zou moeten laten meeslepen door de wereld om zich heen. De opdracht om zelf de god van je eigen leven te zijn die de zin eraan verleent is gewoon te zwaar voor het individu alleen, wat Nietzsche ook zegt. Wel vraagt deze openheid om een wachter aan de poort. Je laten meeslepen door bewegingen als het nazisme uit de vorige eeuw is nu niet de bedoeling. Ook aan dit dreigende gevaar besteden de auteurs de nodige aandacht.

Tot slot, ik heb me in ieder geval heerlijk laten leiden langs hun ideeen. Een aanrader voor iedereen die vastloopt met de Westerse way of life anno 2012.